Friday, May 14, 2010

De Amerikanen


Aangezien wij hier nu een tijdje rondhuppelen in dit land, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om mijn beeld van ‘de Amerikaan’ onder woorden proberen te brengen.

In de eerste plaats weet ik eigenlijk niet of ik wel kan spreken over Amerika, of eigenlijk de United States (of America), zoals de inwoners het zelf noemen, of dat ik alleen nog maar wat kan zeggen over Texas. Ik denk het laatste. Of misschien is het verschil ‘the city’ versus ‘the country’. Want alhoewel Houston toch echt een grote stad is, met 5 miljoen inwoners, bestempelen Texans hun Texas toch graag in zijn geheel als ‘country’. Ik weet niet hoe mensen uit Minnesota daarover denken, maar ik denk niet dat je aan een New Yorker kunt uitleggen dat hij in ‘the country’ woont. Dus, laat ik op zeker spelen, en het hebben over Texas.

Texas is eigenlijk nog een heel leeg land. Hierboven even ter vergelijking een fotootje met Texas boven Europa, op dezelfde schaal. Zoek ook eens op google: Texas is bigger than France. Die witte stip rechtsonder in Texas is Houston. Volgens Wikipedia heeft Texas maar (bijna) 25 miljoen inwoners. Daarvan wonen er 2.2 miljoen in Houston, en 5.9 miljoen in ‘the Houston area’ (Houston plus suburbs). Dus in de rest van het land wonen nog geen 20 miljoen mensen, waarvan een groot deel nog in (grote!) steden als Austin, San Antonio en Dallas woont. Dus, lang kort enzo, Texas is best leeg.

Verder is Texas erg jong. De eerste Spaanse kolonisten kwamen hier al vroeg, 16 zoveel, en toen hoorde het bij de Spaanse kolonie Mexico. Maar Mexico deed niet zoveel met het enorme land, zijnde Mexico en de huidige staten (of delen daarvan) Texas, Oklahoma, New Mexico, Arizona en California. Begin 19e eeuw begonnen de blanke Europeanen vanuit de zuidelijke staten Georgia, Tennesse en Louisiana verder te trekken. In 1836 leidde dat tot de onafhankelijke staat Texas. In 1845 trad Texas toe tot de United States, in 1861 scheidde Texas zich af en voegde zich bij de Confederate State of America, en na de burgeroorlog (North and South, Abraham Lincoln, 1865) weer bij de United States. Minder dan 150 jaar geleden was Texas (en de rest van de USA) nog aan het werken aan hun basis van bestaan als staat.

De eerste 50 jaar stelde Texas niet veel voor, het was alleen leverancier van vee. Begin 20e eeuw kwam daar de olie bij, wat een enorme vooruitgang betekende voor Texas. In de afgelopen 100 jaar is het dus ontwikkeld tot wat het nu is, met de olie en petrochemische industrie, energie, informatietechnologie, ruimtevaart en biomedische industrie. Deze Texaanse industrieen zijn in de USA, en dus de wereld, echt toonaangevend!

De pioniersmentaliteit is nog steeds merkbaar in dit land. De overheid moet zich zo min mogelijk overal mee bemoeien, en als je iets wil, dan moet je het zelf regelen. De mentaliteit is er een van aanpakken en can-do, Rotterdammers zijn er niks bij.

De meeste Texans zijn Republicans. De health insurance wet van Obama is bijna communistisch, en al helemaal niet rechtvaardig. De redenering is dat als ik geld verdien, en iemand anders wil niet werken, waarom zou ik dan voor zijn verzekering gaan betalen? Dat is toch niet eerlijk? De man die dit zei was echt een oprecht en positief christen, zoals je er maar weinig tegenkomt.

Tegelijk wordt er enorm veel gegeven aan goede doelen. De kerk vindt het min of meer vanzelfsprekend dat je 10% van je inkomen afstaat aan de kerk, en daarnaast ondersteunen veel mensen andere goede doelen. Ze zijn absoluut niet zuinig, en naar wat wij ervaren erg gastvrij.

Naar Nederlandse begrippen zijn Texans erg milieu-onbewust. Er wordt in Houston wel aan afvalscheiding gedaan, maar de enige vorm van vervoer is de auto. Iedereen van 16 jaar of ouder heeft er minstens één. Texas is de staat met de meeste trucks (pickups), en andere grote auto’s (SUV’s) zijn er niet minder. Die rijden ongeveer 7 of 8 kilometer op een liter benzine, en hebben meestal een 5.7 liter V8 onder de motorkap. Terwijl de afstanden niet echt klein zijn.

De airconditioning staat overal altijd aan, weer of geen weer. En niet zachtjes, Als het buiten 35 graden is, wordt het binnen naar 20 graden gestookt, als het 25 graden is ook, en als het 10 graden is wordt het zo mogelijk nog een graadje warmer gestookt. Maar ja, energie is goedkoop, op het moment gooi ik voor tussen de 25 en 30 dollar mijn tank vol.

En ik schreef net over hoe leeg Texas eigenlijk is (en een groot deel van de USA), dus milieu, daar hebben ze nog heel veel van. Ze spreken hier niet van ‘de natuur’. Er zijn natuurlijk wel parken, die zijn echt beschermd. Verder heb je nog heel veel ‘in the wild’, daar is gewoon niks. Daar kun je gewoon jagen op herten enzo, voor vlees. Zo’n hert gooi je achterin je truck, dus die truck heb je ook echt nodig. En dan aan de barbecue! Ze zullen het niet zo zeggen, maar milieu/natuur, daar is ook gewoon heel veel van, dus de noodzaak om dat te beschermen lijkt veel minder groot.

Vrijwel alle huizen worden gebouwd van hout. Als je bakstenen of pleisterwerk ziet, is het eigenlijk altijd voor de sier, niet voor de constructie. En als je huis wegwaait door een orkaan, dan timmer je een nieuw huis, liefst iets groter. Onderhoud wordt erg slecht gedaan, het is haast goedkoper om na 30 jaar een nieuw huis te bouwen dan een huis goed te onderhouden. En anders een beetje verf, dan ziet het er weer goed uit. Er zijn hier bij wijze van spreken niet alleen wegwerpbekertjes, maar ook wegwerphuizen.

In Europa wordt vaak veel gezegd over de Amerikanen die hun militairen overal heen sturen en alles wel even zullen regelen. Een paar weken terug hoorde ik daar een mooi verhaal over. Stel, je loopt door een bos. In dat bos loopt ook een beer rond, met honger. En jij hebt alleen maar een mesje bij je. Wat doe je dan? Je klimt in een boom en wacht op hulp, in ieder geval zodra je dat beest ziet.

Nu heb je geen mes, maar een geweer. Wat doe je dan? Je klimt niet in een boom, maar schiet dat beest gewoon neer. Amerika heeft een geweer, Europa heeft een mes. Het heeft niks te maken met zogenaamde morele superioriteit van Europeanen, maar alles met machtsverhoudingen.

Amerika probeert misstanden op te lossen door naar die plekken toe te gaan met veel militair vertoon, om even orde op zeken te stellen. Europa kan dat niet, en probeert te praten met de partijen.

100 jaar geleden was dat anders. Duitsland en Frankrijk en heel Europa wilden oorlog. Er werd feest gevierd toen de 1e Wereld Oorlog uitbrak in de grote steden van Europa. Er waren machtige legers, we hadden zogezegd een geweer (Nederland niet natuurlijk). Amerika probeerde de partijen te sussen door te praten... Tsja, ze hadden nog niet echt iets van een noemenswaardig leger, ze konden niet meedoen, tot het bijna afgelopen was.

Ik heb me wel eens afgevraagd waar Nederland nou echt trots op is. Dat is niet het koningshuis, de helft vindt dat dat afgeschaft mag worden. Is het Oranje op het WK? Nou, alleen als ze winnen. De vlag? Al helemaal niet, die zie je bij ongeveer 25% van de huizen op nationale feestdagen. Het volkslied kunnen de voetballers niet eens meezingen, en als het voetbal niet is, dan het volkslied dus ook niet. Ik weet niet waar de Nederlander trots op is.

De Amerikaan, en zeker de Texaan, is trots op zijn land. Overal waar je heen gaat, altijd en overal zie je vlaggen van de US en van Texas. De bijnaam ‘The Lone Star State’ is om trots op te zijn. Wáár ze dan precies trots op zijn... Op hun land, op hun vlag, op hun militairen, op hun werk, op hun (country) muziek, op Rodeo, op barbecues, op hun trucks, op hun vrijheid, just being a redneck! Leuk liedje over Texas.

We hebben hier nu een tijdschrift liggen met 300 quotes van bekende Nederlanders die mogen zeggen wat ze mooi vinden en waar ze van balen in Nederland. Iedereen kan wel iets verzinnen om Nederland te prijzen, maar klagen lijkt toch minstens zo makkelijk. En vaak zijn die klachten in de trant 'ze zouden dit of dat moeten doen'. Waarom doen die lui dat zelf niet?

Is er dan niks wat ik mis? Ja natuurlijk wel. Vrienden, familie, fiets(afstanden), zeilen en zeilwater, oude stadjes, gezellige winkelstraten met terrasjes. Maar Texas is wat mij betreft ook een erg mooi land, ongeveer het land van de onbegrensde mogelijkheden. Een westerse cultuur, maar toch zo heel anders dan Nederland.


No comments:

Post a Comment