Sunday, November 8, 2009

Autojacht

Het werd avond, en het werd morgen, en het was weekend (vrij naar: Genesis 1). En dat is zeker goed. Genoeg dingen te doen, en dit weekend zijn we op zoek naar een auto.
In de loop van de tijd hebben we een hele hoop automerken, types en dealers verzameld via internet. Zaterdag was de grote dag, we zijn real life wezen kijken bij een aantal dealers om uit te vinden of de auto's daadwerkelijk zijn wat we ervan denken. Waar zijn we naar op zoek? Een ruime auto (de Renault Laguna die we in Nederland hadden voldeed altijd prima, maar als het kan toch iets groter, geen probleem hier), zuinig (voor Amerikaanse begrippen in ieder geval), redelijk nieuw en lage kilometerstand. Wat??? Ok, mijlstand. Voor ongeveer ons budget. En het liefst de moeite waard om over een jaar of wat mee terug te nemen naar Nederland.
De dodge magnum leek mij wel wat, een grote stationwagon, maar bijzonder niet zuinig (voor Nederlandse begrippen): 3.5 liter V6. Welnu, dat is niet iets waar je van hoeft te schrikken verder, want kleiner dan 2 liter wordt het toch echt niet, of het is een Prius. Die dan weer boven budget ligt. De dodge charger is natuurlijk ook erg gaaf, maar ook niet zuinig. Verder heb je natuurlijk de echte Texaanse cowboy auto's: Grote pickups als dodge ram, chevrolet silverado en nog wat van die ongein. Genoeg ruimte, maar die zijn niet 'niet zuinig', die zijn ronduit... Het tegenovergestelde van zuinig. Kleiner dan een 5 liter V8 zijn die eigenlijk niet te krijgen.
Om een lang verhaal kort te maken: Na drie dealers, een uiterst vermoeide en chaggerijnige Rens en een heel aantal mijlen in de auto op een hele mooie zaterdag (qua weer in ieder geval) hebben we twee hele goede opties over: De Mazda 5 en de Kia Optima. Beide auto's stonden niet op ons lijstje, maar dat terzijde.
De Mazda 5 is een soort tussenstap tussen een gewone auto en een minivan: 3 rijen stoelen, of 2 en een hele grote achterbak. Een beetje hoger dan gemiddeld, een nette auto. Het bijzondere bij dealers is alleen wel: Als je een budget noemt, gaan ze anderhalf keer hoger auto's zoeken. En dan maar hopen dat je er in trapt. Die Mazda 5 is dus boven budget. En uiteraard kon er een 'hack of a deal' worden gesloten, maar je krijgt er niet echt een goed gevoel bij... Als er onderhandeld moet worden, hebben we altijd het gevoel dat we afgezet worden.
Voorbeeldje: De dealer had een Mazda 5 staan voor $14.881. Volgens een (onafhankelijke (?)) website die autoprijzen berekent moest een Mazda 5 in die conditie iets meer dan $15.000 kosten. Dus dat was al goedkoop. Maar de 'hack of a deal' die hij bereid was met ons te sluiten, was, zonder enig aandringen van onze kant (we gaan natuurlijk niet de eerste de beste dag gelijk een auto kopen), $13.500! Nou, als een auto iets meer dan $15.000 hoort te kosten, en zonder onderhandeling kan daar al bijna $2.000 van af, dan zit er redelijk wat marge in, nietwaar? Ik heb weinig zin om daar aan te beginnen... Word ik een beetje wantrouwend van.
Ik ben Nederlander, maar de Nederlandse koopmansgeest heb ik niet georven (zit ook niet echt in de familie). Laat mij maar bootjes bouwen (das ook Nederlands).
Dan de volgende optie (als het een te lang verhaal wordt, kun je ook naar beneden scrollen): Dat was bij een dealer met vaste prijzen. Nou, dat spreekt mij al meer aan, al krijg ik dan weer het gevoel dat er best wel wat van af kan, maar dat ze gewoon hun poot stijf houden. Tegenstrijdig, wat? Maar goed, na een beetje vergelijken met andere sites, en te kijken wat die auto in Nederland opbrengt, en dat lijkt op zich wel voordelig. Met auto's weet je het maar nooit, maar we hebben er toch eentje nodig. Morgen maar eens een testritje maken, en kijken hoe en of we kunnen betalen (we hebben nu wel een Amerikaanse bankrekening, maar dr moet natuurlijk wel geld op staan, en een international transfer duurt ongeveer 5-7 dagen...).

No comments:

Post a Comment